Warning: strtotime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/vhosts/stander.info/httpdocs/libraries/joomla/utilities/date.php on line 56

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/vhosts/stander.info/httpdocs/libraries/joomla/utilities/date.php on line 198

De Eneco Tour komt maar niet tot leven

DoIk weet nog dat Maarten Ducrot en ik eens de mensen in Sittard telden die daar de finishmomenten bijwoonden. We kwamen (schrik niet) tot precies 39 mensen die rond de finishstreep een (ruime) plaats hadden gevonden. Sommigen klapten nog even. Manuel Quinziato won de etappe, dat weet ik nog.Komen er voor een speels en niet bijster serieus criterium na de Tour wel dertigduizend mensen op de geur van frites, verschraald bier en massageolie af, een paar weken later (met een groot en bij tijden aansprekend startveld van World Tour-ploegen) trekt de finish van een Eneco-etappe in ons land een flinke handvol mensen en beslist niet meer.Je moet bijna zeggen: de vraag stellen, is 'm beantwoorden. Hoe hard dat ook klinkt. De koers die onder de naam Eneco Tour sinds 2005 op de internationale kalender staat, krijgt, om wat voor reden dan ook, nauwelijks de handen op elkaar in ons sportland.Door Mart SmeetsElke week stellen we een vraag aan Mart Smeets. De vraag van deze week: Woensdag doet de Eneco Tour Nederland aan. Zit er in ons land eigenlijk wel iemand te wachten op deze World Tour-etappekoers, denk jij?

Lol en drank

 

Wie dat kan uitleggen? Ja natuurlijk, zo'n criterium is een avond lang lol en drank, maar het gaat nergens om. De Nederlander gaat echter niet, zoals zijn zuiderbuur, kijken naar langsflitsende coureurs in een etappewedstrijd. Laat staan dat de gemiddelde sportvolger naar de startplaats van een etappe zal rijden om daar gapend van devotie naar de renners te koekeloeren.

Het verschil tussen een 'startpubliek' in België en dat bij ons is groot, zeer groot. Het verschil tussen 'finishpubliek' in beide buurlanden uiteraard ook.

En onderweg? Ik herinner me nog wel uitvoeringen waarin wij van de NOS acte de presence gaven (helaas is dat ook zelden nog het geval, uitgezonderd de finale zondag live en de rest ernstig kort samengevat) en dan een peloton met toch zeker 120 bekende renners door een groot dorp of kleine stad zagen trekken, zonder dat er ook maar ergens een plukje toeschouwers te zien was.

Ja, toeterende en scheldende automobilisten die door de politie even aan de kant gezet werden totdat de renners voorbij waren.

Zo'n passage gebeurde in gewijde stilte bijna; de coureurs waren gepasseerd voordat mevrouw Van Zetten het door had. Ik stipte al even de televisiebelangstelling aan: een nationale meer-rittenkoers gedijt uiteraard als er ook vanuit de televisiewereld interesse is.

Oké, het is bekend: de Vlamingen zenden alles uit waarbij meer dan twee fietsen samen in beeld te brengen zijn. Live dus. Alsof het een wereldevenement betreft. In Nederland heerst daaromtrent een compleet andere cultuur.

Die van de (hooguit) samenvatting, want geen enkele omroepgemachtigde gaat tegenwoordig opzij voor live wielrennen, anders dan voor de Ronde van Frankrijk. Ook de Giro en de Vuelta worden met opgetrokken neus bekeken door de omroepclubjes.

 

Geen kijkersvolk

 

Toen enige jaren geleden SBS6 zich ineens kwam melden (Groene Hart) leek dat een doorbraak, maar deze club was even snel weg als ze gekomen was: er was geen kijkersvolk voor, zo bleek. En zo zal er (denk ik maar zo, maar zeker ben ik daar niet van) ook bij de NOS over deze koers gedacht worden.

En kijk eens naar de krantencoverage van de Eneco Tour. De eigen, nationale ronde dus…ook daar is het antwoord bekend: mondjesmaat en niet meer. Nauwelijks een wedstrijdverslag, soms een krent uit de pap (Bradley Wiggins deze week) en qua intensiteit en omvang beduidend minder dan de Tour of andere koersen.

Misschien is dit een aardige test. Wie won verleden jaar de Eneco Tour? Ik geef toe dat ik diep moest nadenken en (gelukkig) het antwoord goed had: Lars Boom. Maar hoe hij dat deed?

Ai, daarop moest ik passen. Is er iemand die nog weet hoe spannend de eerste uitvoering van deze koers was? Met als winnaar? Juist: Bobby Julich. Via een knetterhard gereden tijdrit in Etten-Leur (toen live bij de NOS). Dat was tevens het jaar dat in een etappe in de Ardennen hele brokken van het peloton anders reden dan de koplopers.

De koers werd toen stilgelegd, koplopers mochten eerder vertrekken, maar de smet (en de gniffellach) zat meteen op de koers. Insiders weten nog hoe dat gebeurde: de koplopers reden, zonder zich af te vragen of ze goed reden, domweg achter de motor met de Belgische televisieverslaggever aan. En…die wist ook niet goed hoe het parcours in elkaar stak.

 

Ronde van Denemarken

 

De Eneco Tour mag je vergelijken met de Ronde van Denemarken en staat iets onder de Ronde van Polen. Gelijk aan de Ronde van Engeland? Oostenrijk?

Wie het weet, mag het zeggen. En hoe worden die rondjes bekeken, beluisterd en beschreven?

Er staat, in de maand augustus, vrijwel steeds een meer dan behoorlijk startveld klaar in België en Nederland en de 'bergachtige' etappes zijn de moeite waard.

Toch komt de koers in Nederland maar niet tot leven en zou ik graag de kijkcijfers bij de Vlamingen willen weten. Dat ligt eerder aan de sportcultuur en sportjournalistieke inspanningen dan aan de werkzaamheden van de betrokken mensen die, helaas voor hen, ieder jaar weer dit verhaal moeten aanhoren.

Door: NUsport/Mart Smeets

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

weeronline

Advertenties

Nieuws & Foto's