Warning: strtotime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/vhosts/stander.info/httpdocs/libraries/joomla/utilities/date.php on line 56

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/vhosts/stander.info/httpdocs/libraries/joomla/utilities/date.php on line 198

Vos: 'Brand verdiende het gewoon'

 

Na de materiaalpech van Ellen van Dijk werd de kersverse Nederlands kampioene wielrennen Lucinda Brand enkel nog opgejaagd door ploeggenotes Marianne Vos en Annemiek van Vleuten.

Door Anne Joldersma

Het duo van de Raboploeg kwam dichtbij, maar liet Brand haar lange solo bekronen met de titel. De vraag was dan ook of de twee kopvrouwen van het dameswielrennen zich inhielden.

"We reden na het wegvallen van Ellen aanvankelijk flink door om het gat naar achteren groot genoeg te maken", verklaarde olympisch en wereldkampioen Marianne Vos, die ervoor wilde zorgen dat de Rabodames het volledige podium in bezit namen, na afloop. "Dat had dus verder niets met Lucinda te maken."

Vos kwam samen met de uittredend kampioen Van Vleuten in de laatste ronde tot op dertig seconden van Brand, maar het eindschot werd niet gegeven.

"Natuurlijk gunden we het Lucinda ook", verklaarde de Brabantse eerlijk. "Met zo'n lange solo (Brand demarreerde al in de tweede ronde -red.) heeft ze de winst ook helemaal zelf verdiend."

"Dit hoort natuurlijk ook een beetje bij het spel. Moet ik me in de slotronde nog helemaal leeg rijden? En het was ook wel heel wreed geweest als we nog bij Lucinda waren gekomen."

 

Geen teamorder

 

 

Ploegleider Koos Moerenhout benadrukte na afloop dat er van een teamorder absoluut geen sprake is geweest. "Ik kan dat ook helemaal niet bepalen, wie er wel en wie er niet mogen rijden", blikte hij terug op de laatste twee rondes van het NK waarin zijn Rabodames geen last meer hadden van de grootste uitdager Van Dijk.

"Het zijn de meiden die de koers maken, ze moeten het zelf doen", vervolgde Moerenhout, die toegaf niet helemaal onbevooroordeeld te zijn. "Natuurlijk maakt het mij wel uit wie er wint. Er had er maar één recht op vandaag en die heeft gewonnen."

Van Vleuten was na afloop dezelfde mening toebedeeld, alhoewel de renster weigerde te antwoorden op de vraag of zij en Vos in de laatste kilometers de titel aan hun ploeggenote 'gegund' hadden. "Ze heeft het gewoon verdiend", wilde ze na een tijdje kwijt. "Zeker als je zo lang op kop hebt gereden."

Brand zelf toonde na afloop een glimlach van oor tot oor. De 23-jarige renster maakte afgelopen winter de overstap naar de Raboploeg nadat ze vorig jaar bij het NK derde werd, achter Vos en de Nederlands kampioene Van Vleuten.

 

Eenzaam

 

"Het was erg eenzaam vandaag", lachte Brand, die bijna de gehele dag voorop reed, na afloop. "En erg zwaar. Eigenlijk was het helemaal geen geplande aanval. Ik wilde gewoon even lekker tempo maken en had een klein gaatje op de rest. Toen dacht ik: kijken wat er gebeurd en dit is het resultaat. Het rood-wit-blauw."

In de laatste ronde twijfelde Brand of ze het kon volhouden. "Marianne en Annemiek kwamen wel heel rap dichterbij. Ik dacht alleen maar: 'niet te hard jullie!, dan kan ik het misschien net halen.' Maar tja, als ze er wel bij waren gekomen, dat is natuurlijk hun goed recht, koers is koers."

Vos kon na afloop wel leven met het feit dat ze voor het tweede jaar op rij naast de nationale titel greep. "Ik heb natuurlijk deze al", wees ze op het bekende regenboogtricot van de wereldkampioen. "En ik hoop die nog een tijdje te houden."

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

weeronline

Advertenties

Nieuws & Foto's